Procesul de citire si invatare poate fi mult mai eficient daca mai intai cunoastem si apoi aplicam cateva tehnici relativ simple. Astazi am sintetizat pentru voi cateva dintre acestea.

Iata-le:

  1. Citeste cu scop. Functioneaza ca un GPS, te va ajuta sa obtii mai mult din cartea pe care o citesti.
  2. Diminueaza subvocalizarea. Adica vocea din mintea ta, care repeta ceea ce citesti. Sunt mai multe exercitii prin care o poti reduce. De ce sa o reduci? Pentru ca te conditioneaza sa citesti cu viteza cu care vorbesti.

“Iti vei auzi in minte vocea interioara si vei intelege de ce nu citesti acum rapid. Pentru ca viteza ta de citire este egala cu viteza de transmitere orala a informatiei. Ochiul poate vedea de trei sau patru ori mai repede decat auzim. Tot ce am invatat sa facem pana acum din scoala primara este faptul ca am invatat sa subvocalizam mai rapid. Dar noi nu citim nici litere si nici cuvinte. NOI CITIM IDEI.”

0d5add43eb7c56d8bb936c737f4bca83    3. Citeste cand esti odihnit, alert. Ceea ce invatam este dependent de starea pe care o avem. E bine sa fim intr-o stare de curiozitate atunci cand citim sau invatam.

4.  Practica regulat cititul si chiar programeaza-ti perioadele in care citesti. Nu este foarte indicat sa fie lasat la voia intamplarii si doar daca ne ramane timp la sfarsitul programului de lucru.

5 . Provoaca-te sa citesti dincolo de viteza de intelegere ca un exercitiu. Prin exercitii ii putem arata mintii ca se poate citi si altfel. Chiar daca este incomod la inceput, ea se va obisnui treptat cu noua viteza si se va adapta. De altfel, un semn ca se intampla ceva, ca exista o sfortare este chiar acest sentiment de incomod. Nu ar exista nici o crestere, daca nu s-ar petrece asa.

6. Citeste materiale diferite, variind de la cele usoare la cele foarte grele. 

7. Invata sa citesti in fragmente (mai multe cuvinte o data). Ochiul uman poate cuprinde cu usurinta mai multe cuvinte o data. De alfel asa cum spune profesorul Atthreya: „Meaning is not in the word, meaning is in the phrase”. Intelesul nu este in cuvant, este in fraza (ca idee).

8. Lasa cuvintele sa se transforme in imagini in mintea ta. Implicand ambele emisfere in procesul citirii sau al invatarii, beneficiile vor fi multiple. Viteza, intelegerea si memorarea vor fi instantaneu imbunatatite. Imaginile reprezinta limbajul creierului.

2012-nature

9. Foloseste un pointer atunci cand citesti. Fie mana ta, fie un pix. Ochiul uman este atras involuntar de miscare. Atunci cand folosesti pointer-ul, ochii urmaresc textul cu usurinta si mintea ta este prezenta si atenta. Vei ramane concentrat si vei elimina si regresia (intoarcerea in text pe motiv ca nu ai inteles ceea ce ai citit.)

10. Foloseste un software prin care poti regla viteza cu care citesti un text. Fortand constant viteza, pana la limita de intelegere, vei creste gradual si vei citi din ce in ce mai rapid.

Toate acestea tehnici, prin exercitiu, sunt usor de deprins . E nevoie, ce-i drept de putina determinare, dar merita tot efortul 🙂

Daca sunt nelamuriri sau daca doriti sa detaliez anumite informatii, va rog sa spuneti si vom aprofunda impreuna subiectul.

Spor la citit!

Miky

15182451_1589347684414880_1995089304_o

 

 

10 modalitati de crestere a vitezei de citire si intelegere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *