Bine v-am gasit!

Saptamana 1, ziua 3!

Ce s-ar intampla daca in termen scurt am putea sa invatam o alta meserie, sa invatam o limba straina, sa fundamentam cunostintele pe care le avem deja si care sa ne ajute sa devenim mai buni in tot ceea ce facem, mai competitivi, putem obtine un job mai usor si asfel sa castigam ani buni in care lucrurile pentru noi ar fi stagnat.
Citirea rapida este o investitie importanta. Traim in era informatiei, cu cat suntem mai informati cu atat ne adaptam mai bine” Silviu Vasile

Astazi, un exercitiu de constientizare; poate ca nu este el antrenant dar este foarte, foarte important.

Asa cum stii fara constientizare, nu exista schimbare. Cei mai multi dintre noi, citim si acum, asa cum am invatat la scoala. Adica, subvocalizand (auzind cuvintele in minte, in timp ce citim).

Cititorii  cu experienta reusesc sa nu mai pronunte cuvintele pentru a face legatura dintre obiecte si cuvintele citite. Ei reusesc sa devina parte a intamplarilor citite, si in felul acesta evita subvocalizarea.

De exemplu, daca citesc despre un ninja care alearga pe acoperisul unei case si este urmarit de 2 femei imbracate in rosu care si ele zboara cu usurinta deasupra caselor …tot ce avem de facut este sa ne inchipuim intr-o secunda toata aceasta imagine ca si cum am vedea-o intr-un film. Daca am citit cuvant cu cuvant, si am subvocaliza, atunci dureaza cateva secunde in plus.

Cand vom reusi sa vedem cuvintele in imagini, problemele subvocalizarii vor disparea.

Dar, pana atunci…exercitiul de astazi!

Vei lua cartea de antrenament si vei citi….litera cu litera. Timp de 15 minute. Apoi 5 minute normal.
2915589098_5e6a822013_o

„Iti vei auzi in minte vocea interioara si vei intelege de ce nu citesti acum rapid. Pentru ca viteza ta de citire este egala cu viteza de transmitere orala a informatiei. Ochiul poate vedea de trei sau patru ori mai repede decat auzim. Tot ce am invatat sa facem pana acum din scoala primara este faptul ca am invatat sa subvocalizam mai rapid. Dar noi nu citim nici litere si nici cuvinte. NOI CITIM IDEI.” 

0d5add43eb7c56d8bb936c737f4bca83

Asadar:
reciteste citatul de la inceputul lectiei
– citeste 15 minute litera cu litera din cartea de exercitiu. Apoi 5 minute liber
– inchide ochii, respira profund si du mana dreapta la ceafa. Incepe sa-ti masezi ceafa si vei simti cum tot stresul dispare si o senzatie placuta de relaxare apare impreuna cu o stare de eliberare interioara.

Succes!!

Cu drag,
Miky

Antrenament 42 de zile ~ ziua 3 ~

2 comentarii la „Antrenament 42 de zile ~ ziua 3 ~

 • 21/10/2015 la 10:30
  Legătură permanentă

  Chinuitor cititul pe litere. Mi-am infranat mintea ca sa ramana in ritm cu privitul literelor….
  Mi-am dat seama ca vizualizand ( fotografiind) cuvintele, citesc mult mai repede decat urmarind litera cu litera, nemaivorbind de gradul de intelegere….

  Răspunde
 • 21/10/2015 la 19:18
  Legătură permanentă

  Foarte greu. Eu am renuntat dupa 3 min am reluat dupa 2 si tot asa… Ca la mazare cand o cureti.
  .

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *