Bine v-am gasit!
Saptamana 2, ziua 8!
„Citirea rapida te dezvolta pe verticala, iti poti creste veniturile sau zona de influenta sociala de cateva ori, important este sa nu negociezi in nici un fel decizia de a merge mai departe pe drumul dezvoltarii personale, autocunoasterii si automanagentului. Suntem plini de energie si entuziasm, avem nevoie doar de o directie in care sa ne putem manifesta creativitatea, iar pentru a gasi acea directie avem nevoie de informatii de calitate. Iata ce iti ofera citirea rapida; posibilitatea de a deveni stapan pe modul in care lasi ca lumea exterioara sa te influenteze. Citind vei acumula informatii pretioase si vei vedea cat de utile se vor dovedi in cele mai neasteptate momente din viata” Silviu Vasile
Astazi, vom exersa un exercitiu, numit scanarea.
Nu toate cuvintele sunt importante pentru intelegerea textului, asa ca iti poti antrena privirea sa citeasca grupuri de cuvinte. Ignora cuvinte ca: „si”, „sau”, „ori”, „la”,”ce”, „ca”, „din” etc. Concentreaza-te pe cuvintele de actiune si verbe.
Practica scanarea citind grupuri de cuvinte, timp de 10 minute.
De obicei se crede ca citirea rapida (acest mod de a citi) se aplica la fel tuturor materialelor pe care le citim. Este departe de adevar. Asa cum spune si Silviu, noi suntem adeptii citirii flexirapide. Adica, iti adaptezi viteza de citire, textului pe care il ai in fata. Si variezi viteza in functie de el si de ceea ce urmaresti tu in acel moment. Daca citesti ceva de placere vei citi intr-un alt ritm decat daca ai citi o carte de dezvoltare personala sau o carte de al carei subiect nu esti foarte atras sau interesat.
„Citirea flexibila inseamna ca nu trebuie sa citim tot textul cu aceeasi viteza deoarece ochii incep sa oboseasca iar dupa putin timp mintea nu mai poate receptiona textul, atentia mutandu-se spre alti stimuli externi. Invatand sa citim cu viteze diferite ne vom adapta viteza in functie de cat de complex este textul sau cat de mult ne place; daca intalnim un pasaj pe care vrem sa il exploram mental atunci incetinim viteza si citim cu o viteza mai mica, trecat peste acel pasaj, revenim la viteze mari.” Silviu Vasile
Apoi, pentru urmatoarele 10 minute: vom citi primul rand cu o viteza mica (normala), pe al doilea cu o viteza medie iar pe al treilea cu o viteza foarte mare, intr-o fractiune de secunda sa trecem cu privirea peste rand.
„Aceasta tehnica de citire ~flexirapida~, ne ajuta sa crestem constant viteza de citire prin adaptarea vitezei ~la conditiile de trafic~ informational”
Asadar:
– reciteste citatul de la inceputul lectiei
– citeste 10 minute ignorand cuvinte ca: „si”, „sau”, „ori”, „la”,”ce”, „ca”, „din” etc.
– citeste 10 minute, alternand viteza, de la normal, mai repede, foarte repede, pe 3 randuri si apoi o luam de la capat. Nu conteaza daca nu retii tot ce citesti. E doar exercitiu acum!
Succes!!
Cu drag,
Miky
e placut
Al doilea exercițiu a fost greu la inceput – încurcam vitezele!!! Dar pana la finalul celor 10 minute m-am obișnuit. La inceput nici nu deslușeam bine cel de-al treilea rând, apoi am inceput sa vad cate 2-3 cuvinte, iar spre final am reuși să văd rândurile aproape integral și să și înțeleg mesajul. Ce tare!!! Deci asta înseamnă, in practica, fara subvocalizare! Mulțumesc, Miky!!!