“Milioane de oameni citesc rapid chiar in acest moment, iar sa te opui citirii rapide este ca si cum te-ai fi opus telefoanelor mobile sau internetului. Vrem conexiuni din ce in ce mai rapide, vrem telefoane din ce in ce mai performante; implicit capacitatile noastre trebuie sa creasca in mod corespunzator pentru a face fata evolutiei. Trebuie sa ne adaptam permanent pentru a avea o sansa in fata provocarilor sporite.” Silviu Vasile
Tu cand ai invatat sa citesti ultima oara?
Dupa un moment de reflexie vei raspunde cu siguranta: in clasa intai. Adica, cu mult, mult timp in urma. Matematica, fizica, biologie, limbi straine, limba romana etc., ai invatat in fiecare an. Dar practic, cum sa citesti ai invatat in clasa I. Timpul a trecut si ai ajuns la liceu, la facultate folosind abilitatile de citire din clasele primare.
Hmm…
Intr-o lume in care volumul de informatii creste constant, se publica peste 5 milioane de carti anual, si suntem asaltati de informatii din toate partile, noi suntem echipati cu un sistem de citire invatat in clasele primare, si neimbunatatit pana acum. De aici este doar un pas spre a intelege de ce ne simtim coplesiti si frustrati in fata mormanelor de carti necitite sau lucrari neterminate. E ca si cum as incerca sa mut un munte de nisip cu lingurita in loc sa folosesc un utilaj pe masura.
Si desi creierul nostru este un supracomputer, putini dintre noi reusesc sa utilizeze cat mai mult din acest potential.
Cei care au inteles importanta acestei abilitati si au dezvoltat-o au avut doar de castigat. Cu fiecare volum citit, noi retele neuronale se creeaza. Citind si combinand informatiile, se nasc noi idei. Cei mai de succes oameni de pe planeta, trainerii de top, mari invatatori sunt oameni care citesc foarte mult. Cu adevarat poti excela in orice domeniu doar daca citesti foarte mult. Sunt multe exemple in acest sens. Warren Buffet, Bill Gates, Tony Robbins, Vishen Lakhiani sunt doar cateva exemple.
Asadar, de ce sa inveti sa citesti rapid? Sunt intr-adevar foarte multe motive.
Sa ne gandim putin la cateva dintre ele, poate cele mai importante.
1. Iti sporesti increderea in tine.
Citind mult si din diverse domenii, inevitabil cunostintele tale devin din ce in ce mai vaste. Te poti adapta usor viitorului, devii constient de valoarea ta si de potentialul mintii tale.
2. Ajungi la informatii relevante pentru tine personal sau profesional.
Sa realizezi conexiuni extraordinare si sa vii cu idei noi, inovatoare in domeniul tau, sa excelezi cu alte cuvinte. Practic cunosti si ai acces la cat mai multa informatie (informatia este putere). Te ajuta sa devii un om de succes.
3. Iti ofera mai mult timp.
Citind intr-o perioada de timp mult mai mica, evident iti ramane mai mult timp pe care il poti folosi alaturi de cei dragi sau realizand alte activitati placute sufletului tau.
4. Iti dezvolta imaginatia, te ajuta sa-ti folosesti resursele si talentele.
Poate ca la inceput citesti scenarii create de alti oameni, dar ulterior vor constitui caramizi din care iti vei dezvolta propria poveste de succes. Esti inspirat si ghidat in a-ti folosi abilitatile naturale.
5. Inveti lucruri pe care nu le poti afla din alte surse.
Atunci cand doresti sa inveti ceva, citeste 50-100 de carti despre acel subiect, aplica, experimenteaza si vei fi printre cei mai buni 10 % din lume in acel domeniu.
6. Beneficiezi de mentori in orice domeniu.
Nu exista problema pe care ai putea-o avea si sa nu fie scrisa cel putin o carte despre acel lucru. Nu e cazul sa reinventezi roata. Invata de la cei care au experimentat inaintea ta. Sunt profesori foarte buni si foarte accesibili.
7. Iti dezvolti memoria.
In zilele noastre ne bazam foarte mult pe tehnologie, pe diverse gadgeturi si utilizam mai mult memoria lor decat pe a noastra. Insa pentru o minte activa si puternica e necesar sa ne antrenam si muschiul memoriei. Iar cititul este o modalitate excelenta.
8. Esti concentrat pe ceea ce faci.
Citirea rapida este una din modalitatile care te tine ancorat in prezent. Te simti conectat si traiesti ceea ce citesti integrand cat mai multe dintre simturile tale.
9. Devii o persoana placuta si ai mai multe subiecte de discutie.
Indiferent cu cine stai de vorba te poti adapta cu usurinta, cunoscand informatii din domenii diferite.
10. Investesti in viitorul tau.
E posibil sa vina o zi in care analfabetul nu este cel care nu citeste ci cel care nu citeste rapid. O zi in care viteza de citire va fi o abilitate pe care o poti nota in CV-ul tau: citesc cu 1000 de cuvinte pe minut…
De un lucru e bine sa fim insa constienti. Fiind o abilitate, inseamna ca are nevoie de timp pentru a fi dezvoltata. Nu se intampla ca peste noapte sa citesti rapid. E nevoie sa inveti tehnicile, apoi sa practici. Este intr-adevar la indemana oricui, dar nu oricine este dispus sa depuna efortul.
“Sa ne inchipuim timp de 30 de secunde cum ar arata viata noastra peste cativa ani daca am reusi sa citim chiar de astazi cu aceste viteze supersonice de peste 5000 de cuvinte pe minut. Ce sanse si oportunitati s-ar ivi in viata si in cariera noastra, cat de mult ni s-ar schimba perspectiva, cat de multi bani am reusi sa castigam, cati prieteni am avea, de ce stima si recunoastere ne-am bucura in randul celorlalti si mai ales cat de mandri vom fi de noi pentru ca am reusit toate acestea” Silviu Vasile
Cu siguranta sunt sanse foarte mari ca intr-o zi sa fie abilitatea care sa faca diferenta!
Fie sa realizam importanta acestei abilitati si sa ne alaturam miilor de cititori rapizi din lume.
Cu drag si daruire,
Miky Doican,
instructor de Citire Rapida Supramentala (tehnica de fotocitire)
si fondatoarea Clubului de lectura pentru copii, Magia cartii