Ti s-a intamplat vreodata sa citesti si dupa cateva paragrafe sa iti dai seama ca mintea ta este demult preocupata de alte ganduri? Sau ti s-a intamplat sa mergi intr-o camera sa iei ceva si dintr-o data sa uiti pentru ce anume esti acolo?
Probabil ca da. Sunt situatii deseori intalnite si de datoreaza in principal datorita lipsei de concentrare, de atentie. Intr-o lume care abunda in stimuli de tot felul, este cu adevarat o arta sa iti poti mentine focusul sau concentrarea in directia dorita de tine in mod constient. In momentul in care pierdem atentia, diminunam productivitatea si starea minunata in care suntem prezenti si conectati; stare in care primim informatii si avem randament maxim.
Atunci cand citim este cu atat mai usor sa iesim din aceasta stare de receptivitate. Ce putem face pentru a ramane conectati; pentru a ramane concentrati asupra materialului de parcurs?
Din fericire, atitudinea noastra interioara este ceva ce putem controla si iata cateva directii pe care le putem urma:
- abordeaza materialul cu „mintea incepatorului”; adica dupa ce te gandesti cateva momente la lucrurile pe care le stii despre subiectul despre care urmeaza sa citesti, uita-le. Varsa ceasca cunostiintelor deja acumulate si vino intr-o stare de deschidere mentala si receptivitate. De asemenea, lasa deoparte alte preocupari, alte ganduri sau griji. Acorda prioritate materialului, cursului sau activitatii din fata ta;
- adopta o stare activa; sufleca-ti mainile si pregateste-te sa primesti, sa intelegi si sa te conectezi la acea activitate. Noteaza idei sau adreseaza intrebari;
- asigura-te ca ai o stare de curiozitate, de interes fata de subiect, pentru ca tot ceea ce invatam este dependent de starea pe care o avem in acel moment. Inainte de a incepe, respira profund, bea apa, fa cateva exercitii sau cativa pasi. Verifica-ti vorbirea interioara, este programul care ruleaza pe ecranul mintii noastre. E bine sa fie pozitiv si incurajator. Chiar daca mintea ta, iti spune ca nu stii suficient, ca nu poti…invata sa folosesti des acest mic cuvant din patru litere la finalul acestor ganduri. Este vorba despre….INCA. Adica, nu stiu suficient…INCA. Nu pot, INCA. Nu inteleg, INCA..Si tot asa. Speranta si portita spre o alta situatie in viitorul apropiat pe care o lasa acest cuvant este cu adevarat invioratoare. Incearca 🙂
- preda altcuiva ceea ce inveti. Este un avantaj enorm in acest lucru. Sa inveti ceva cu intentia de a preda acea informatie. Ceea ce impartasesti inveti de doua ori! Esti mai atent, adresezi intrebari mai bune, sintetizezi informatia mai bine. Trecand-o prin filtrul tau o organizezi si o personalizezi. O retii pentru mai mult timp. O intelegi la un nivel mai profund.
Concentrarea este si ea asemeni unui muschi si deci se poate antrena. In fiecare zi, in activitati diferite. Pentru ca asa cum facem ceva, asa facem totul.
(How you do anything, is how you do everything. T. Harv. Eker)
Stabileste-ti de dimineata 3 lucruri importante pentru tine in aceea zi (prioritati). Asigura-te ca le indeplinesti. Intreaba-te pe parcursul zilei de mai multe ori:
„Chiar fac acum cel mai important lucru pe care as putea sa il fac in acest moment?”
Este o intrebare foarte buna care iti reseteaza focusul, atentia pe ceea ce este cu adevarat important pentru tine.
Dimineata, nu atinge telefonul pentru cel putin o ora de la trezire. De ce? Pentru ca imediat dupa somn esti intr-o minunata stare de receptivitate, de constienta, esti in alfa. Poti folosi acest timp pentru meditatie (o alta modalitate extraordinara de a-ti spori concentrarea, prin atentia asupra respiratiei, de exemplu), sau pentru a-ti stabili intentiile pentru noua zi, pentru a lucra ceva sau a nota cateva motive de recunostinta intr-un jurnal.
Sunt doar cateva directii pe care le-ai putea experimenta pentru a-ti imbunatati concentrarea. Intr-o era in care distragerile sunt multe si la tot pasul avem nevoie sa fim concentrati pe lucrurile cu adevarat importante pentru noi. Este o lupta acerba pentru atentia noastra. Toti o vor!
Si…ca de obicei, mingea este la tine in gradina.
Iti vei lasa atentia sa alerge de colo colo, de la un subiect la altul, ca in final sa nu realizeze mare lucru?
Sau o vei antrena si o vei face puternica asemenea unui laser?
Cu drag si daruire,
Miky