Poate iti spui deja ca stii cum sa citesti o carte. Ai citit multe carti si este o actiune obisnuita. Deschizi cartea si …citesti.

Dar oare acest mod de a citi este si eficient? Reusesti sa extragi din carte informatiile relevante pentru tine? Sa le retii pentru o perioada mai mare de timp? Sa le asezi intr-un context mai larg si sa creezi asociatii noi si interesante in domeniul tau de activitate sau interes?

In urma cu  aproximativ 400 de ani, Francis Bacon a spus: „Unele carti trebuie sa fie gustate, altele sa fie inghitite si doar cateva trebuie sa fie mestecate si digerate”. Unde gustat, inseamna sa citim anumite pasaje din text, inghitit inseamna sa parcurgi rapid si superficial textul iar mestecat si digerat inseamna sa citim cu multa atentie intregul text.

Pentru a te raporta intr-un fel sau altul la cartea pe care urmeaza sa o citesti este necesar sa stii ceea ce cauti, ceea ce astepti sa iti ofere:

  • este vorba despre o imagine de ansamblu, generala a subiectului?
  • sau ai nevoie sa cunosti sistematic si amanuntit ideile esentiale?
  • sau poate verifici doar o informatie sau cauti un raspuns specific la o intrebare?

citire supramentala

In momentul in care decizi asteptarea pe care o ai de la cartea din fata ta, poti alege cel mai potrivit mod de a o aborda in continuare.

Si acum, plecand de la aceasta idee, iti propun in continuare cativa pasi foarte eficienti despre cum sa consulti o carte.

  1. Previzualizare (rasfoire). Citeste introducerea, cuprinsul, titlurile, subtitlurile, alege sa citesti la intamplare cateva cuvinte. Este primul pas in care te familiarizezi cu textul, in care iti formezi o parere generala asupra subiectului. De asemenea, faciliteaza memoria de lunga durata. Daca ar fi sa facem o analogie cu padurea…e bine sa avem o imagine de ansamblu a padurii inainte de a ne aventura in hatisurile ei 🙂
  2. Stabileste scopul pentru care citesti sau formuleaza intrebari al caror raspuns urmeaza sa il gasesti in carte. In momentul in care rasfoiesti cartea iti este usor sa formulezi si cateva intrebari. Scopul sau intrebarile pot fi generale sau specifice in functie de ceea ce doresti tu de la materialul din fata ta. Cauta ideea principala sau firul rosu al cartii.
  3. Citirea efectiva a textului, cautand in mod constient raspunsurile la intrebarile tale sau informatiile relevante pentru scopul tau. Daca este una dintre cartile pe care doresti sa le „mesteci si digeri” poti citi in felul urmator: prima data concentrandu-te doar asupra ideilor principale, fara a te opri sa subliniezi sau sa iei notite. Poti bifa pe margine cu creionul sau poti folosi post-it-uri; si a doua oara verificand daca ai reusit sa gasesti ideile principale, fiind atent la detalii, notand, subliniind.
  4. Aminteste-ti ideile principale (cu propriile tale cuvinte). E bine ca dupa fiecare capitol sa punctezi aceste informatii. Sau sa le notezi (ca plan de idei sau intr-o harta mentala). Activitatea de a studia nu se reduce doar la citirea textului.
  5. Recapitulare (fiind constient de scopul propus la inceput sau de intrebarile formulate, treci in revista intreaga informatie si observa daca ai primit raspunsurile pe care le cautai.)

Sper ca urmand acesti pasi sa mai parcurgi o parte din drumul catre o citire si invatare eficienta.

„Cititul il face pe om deplin;vorbirea il face prompt,iar scrisul il face exact.” Francis Bacon

Cu drag si daruire,

Miky Doican

Cum sa citesti o carte?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *