Astazi vom discuta despre materialele tehnice. Fie ca este vorba despre informatica, medicina, drept sau alte carti tehnice, de ex. cum ar fi sa inveti sa pictezi sau sa-ti folosesti vocea daca esti cantaret sau orator, etc..
De multe ori fiind in aceasta situatie simtim frustrare datorita faptului ca nu intelegem si nu retinem atat de mult sau repede pe cat ne-am dori.
Exista insa cateva strategii care vor usura acest proces, care te vor ajuta sa citesti mai repede, sa intelegi si sa retii informatia pentru o perioada mai mare de timp. Le voi descrie in continuare:
1. Fii constient de dificultatea materialului. Cu siguranta exista o deosebire intre a citi beletristica (Harry Potter, de ex.) si a citi un material tehnic. Iar prin acceptarea acestui lucru, sarcina ta este mult usurata. Constientizezi ca e nevoie de o abordare diferita si te pregatesti pentru aceasta.
2. Focus (atentie la corp, este important sa fii prezent)
Observa starea fizica si mentala in care esti. Poti face cateva exercitii de concentrare a atentiei, iti poti seta intentii diferite.
„All learning is state dependent.” Asa incat, cauta sa adaugi in atitudinea ta: curiozitate, implicare, focus, claritate.
3. Stabileste scopul pentru care citesti – FOARTE IMPORTANT! GPS-ul care te poarta prin material.
Sa fie foarte specific. Sa iti fie clar de ce citesti? Ce anume cauti? Ce trebuie sa intelegi?
4. Foloseste mai multi pasi pentru a trece prin material:
Preview (citeste introducerea si concluziile)
Overview (citeste titlurile si subtitlurile, fa-ti o idee despre material) apoi..
Read
Este bine ca intai sa te familiarizezi cu materialul, poate sa afli definitiile unor termeni necunoscuti. La trecerea initiala prin material poti recunoaste anumite informatii familiare, poti crea noi conexiuni cu materialul. Practic vei corela informatiile pe care deja le ai cu informatiile noi. Vor creste intelegerea si memorarea. Nu este recomandat sa citesti de la inceput la sfarsit dintr-o data si la aceeasi viteza. Ai nevoie de anumite informatii si le cauti activ in text.
5. Ia notite (dupa fiecare paragraf sau pagina, vezi ce ai retinut; in felul acesta ramai atent si focusat). Sintetizeaza. Creeaza harti mentale
6. Nu incerca sa memorezi atunci cand citesti. Sa treci de mai multe ori prin material este mai bine. Vei intelege si vei retine mai mult. Intai citesti, intelegi si apoi memorezi.
7. Foloseste mana (pointer) atunci cand citesti. Ochii sunt atrasi involuntar de miscare, in felul acesta ramai prezent si concentrat. De asemenea, creste si viteza de citire.
8. Atentie sporita primei parti a paragrafului. De obicei acolo este expusa partea importanta, centrala, si apoi in restul paragrafului detaliaza ideea, tehnica, conceptul.
Daca sunt trimiteri la imagini sau diagrame, studiaza-le atunci cand ti se cere. Privind imaginea la care se face referire iti imbunatatesti intelegerea si memorarea.
9. Incearca strategia 25-5
Adica, lucrezi 25 de minute, cu 5 minute pauza. Daca alegi sa studiezi ore in sir fara intrerupere, nu inseamna ca randamentul este unul grozav. Dimpotriva, alegand sa inveti in secvente de cate 25 de minute iti vei odihni creierul si va fi posibil sa ramai prezent perioade lungi avand rezultate net superioare.
Cele 5 minute le poti folosi si pentru a lua notite (se considera tot pauza de la citit) sau pentru a asculta o melodie ori a face cateva exercitii fizice sau yoga Brain.
Sper ca va este de folos si spor la citit! 🙂
Cu drag,
Miky