Bine te-am regasit!

Asa cum spuneam si cu alta ocazie, viteza de citire obisnuita este undeva intre 150-250 de cuvinte pe minut. Folosind cateva tehnici simple si un antrenament minim, viteza se poate dubla. Desigur, printr-un antrenament serios, rezultatele pot fi de-a dreptul impresionante (1500 cuvinte pe minut si chiar peste.) Urmarind randurile citite cu degetul sau pixul in timp ce citesti poti creste viteza cu care lecturezi. Poti impune un ritm mai alert pastrand in acelasi timp intelegerea textului.
Aceasta tehnica este una dintre cele mai simple si eficiente. Ea a fost inventata de Evelyne Wood.

Pentru o crestere semnificativa a vitezei de citire iti recomand un antrenament pe urmatoarele 3 niveluri:

 1. dezvoltarea muschilor oculari
 2. dezvoltarea vederii periferice
 3. dezvoltarea lecturii ideografice

Iata un exercitiu simplu pentru dezvoltarea muschilor oculari.
Aseaza-te confortabil si misca-ti privirea in urmatorul mod:

 • in sus
 • in jos
 • la stanga
 • la dreapta
 • pe diagonala, stanga sus, dreapta jos
 • pe diagonala, dreapta sus, stanga jos
  Cat poti de mult in directia indicata. Ramai acolo cateva secunde.
  In felul acesta muschii oculari devin mai supli, mai flexibili, mai puternici. Daca simti disconfort, e semn ca trebuie sa lucrezi chiar de doua-trei ori pe zi. Daca simti oboseala, poti inchide ochii pentru cateva secunde, apoi continui.

Pentru vederea periferica iata doua exercitii pe care le poti lucra.
Fixeaza un punct in fata ta. Fii atent la celelalte lucruri pe care le poti vedea chiar daca atentia ta este intr-un punct fix. Tot ceea ce poti identifica se datoreaza vederii periferice.

Un alt lucru pe care il poti face  este sa fixezi semnul de punctuatie de la sfarsitul unui text de 3-4 randuri. Fixand acel semn, incearca sa citesti un numar cat mai mare de cuvinte din text (din jurul acelui semn).

Un cititor rapid reuseste sa citeasca mai multe cuvinte in acelasi timp. Acesta este „secretul” lui. Asadar, cu cat avem vederea periferica mai buna cu atat mai multe cuvinte vom reusi sa citim la o singura oprire asupra unui text. Daca doresti te poti antrena si atunci cand esti la plimbare. Fixezi diverse obiecte si esti atent ce poti observa in jurul lor. Incearca! 🙂

Cat despre lectura ideografica. Ea este o lectura vizuala si se bazeaza pe recunoasterea cuvintelor (si nu pe repetarea lor in minte asa cum am invatat la scoala).
Deci concentrarea se face pe intelegerea in intregime a cuvintelor, a sensului lor. Asa cum spunea si profesorul Atreya, „intelesul sta in fraza si nu in fiecare cuvant”.  In felul acesta se pot citi mai multe cuvinte in acelasi timp si evident, acest lucru conduce la cresterea vitezei.

Te invit sa introduci aceste exercitii in practica ta. Sunt simple si mai ales eficiente. Sa citesti rapid, sa poti extrage intr-un timp scurt informatiile de care ai nevoie sunt doar cateva avantaje.

Bibliografie:
Partenie Anucuta, Modalitati de stimulare a lecturii la elevi
Ch Drapeau, Invata cum sa inveti repede, tehnici de invatare accelerata

Iti doresc spor la citit!

Pe curand!

Miky Doican,
instructorul tau de citire rapida

PS Pe 20 octombrie, ne antrenam in cadrul unui workshop de o zi. 
Daca doresti, ai aici mai multe detalii.

 

Pentru a creste viteza de lectura, antreneaza-te la aceste 3 niveluri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *