„V-ati intrebat vreodata de ce copilul dumneavoastra nu se poarta asa cum v-ati fi asteptat sa o faca? De ce un copil este galagios, energic si plin de umor in timp ce altul este linistit, ascultator, analitic si perfectionist? De ce unul este puternic, activ si capabil sa manipuleze intreaga familie in timp ce altul este intelegator, prietenos, calm si nu da nimanui nici o durere de cap?”

„Din moment ce nu putem alege nici in cazul nostru, nici in cel al copiilor nostri, ceea ce ne ramane de facut este sa identificam si sa lucram cu tipul de temperament care ne-a fost dat. Este nevoie sa ajungem sa intelegem si sa respectam personalitatea fiecarui copil in parte. Pentru acest lucru trebuie sa intelegem cele patru tipuri de temperament care se regasesc la baza personalitatii tuturor oamenilor, fie ei adulti sau copii”

„Exista patru tipuri de temperament: sangvinic, coleric, melancolic si flegmatic”

Sangvinic: extrovertit, vorbaret, optimist

Coleric:extrovertit, lider, optimist

Melancolic: introvertit, ganditor, pesimist

Flegmatic:  introvertit, discipol, pesimist

„Fiecare persoana se naste cu o predispozitie spre unul sau mai multe din aceste patru tipuri de temperament. Majoritatea dintre noi prezinta o combinatie a doua tipuri de temperament. In unele cazuri, aceste doua tipuri sunt in echilibru, dar de cele mai multe ori unul din tipuri este predominant”

„Ajutam copilul sa devina o persoana mai buna recunoscandu-i personalitatea si tratandu-l corespunzator trasaturilor temperamentale innascute”

IMG_20141213_191956

 

Personalitate plus -Ghid pentru parinti de Florence Littauer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *