Am pornit sa citesc aceasta carte cu intentia de a afla despre ce este vorba. Am auzit multe lucruri bune despre Rudolf Steiner, dar inca nu citisem nimic scris de el.
Uitandu-ma peste file si citind aleatoriu cate un fragment…ma gandeam ca este prea tehnica pentru mine si ca poate nu este momentul potrivit..
Si atunci intuitia mea..m-a ghidat usor, usor catre alte pasaje, cu ajutorul carora incepeam sa aduc putina lumina asupra a ceea ce citeam.
Am sa va notez si voua cateva:

Principiu de baza:„Oricarei realitati materiale din Univers ii corespunde ceva spiritual si orice realitate spirituala din Univers primeste la un moment dat expresie in lumea materiala.
Antroposofia este stiinta despre spirit care ne da posibilitatea intelegerii ratiunii de a fi a structurilor si evenimentelor apartinand lumii sensibile, precum si a inlantuirii acestora in timp si spatiu. Reprezinta calea spirituala de valorificare concreta a fortelor de iubire aduse de Christos pe Pamant, atat de necesara intr-o perioda in care dezbinarea intre oameni se manifesta in toate relatiile individuale si de grup.
Astfel, pe baza cunoasterii aprofundate a omului, Rudolf Steiner, colaboratorii si urmasii sai au elaborat principiile si metodele terapeutice ale medicinei antroposofice, ale agriculturii biodinamice, ale sistemului pedagogic Waldorf etc.Putem conchide ca antroposofia este totodata o cale de cunoastere obiectiva, o cale de autocunoastere si o cale de viata. Ea este prelungirea in Eul omului actual a activitatii lui Christos, a Logosului care a actionat de la inceputul existentei Universului.” Biolog dr. Petre Papacostea

„Kant a facut un mare pas in filosofie in masura in care l-a indreptat pe om spre sine insusi. Omul trebuie sa caute temeriurile certitudinii afirmatiilor sale in cele ce-i sunt date in facultatea lui spirituala si nu in adevaruri impuse din afara.”

„Prin gandirea noastra noi ne inaltam de la contemplarea realitatii ca produs la contemplarea ei ca producator. Astfel esenta unui lucru iese la lumina zilei numai atunci cand el este pus in legatura cu omul. Caci numai in acesta apare esenta fiecarui lucru”

„Nu trebuie decat sa renuntam la parerea obisnuita ca exista atatea lumi de ganduri cati indivizi umani. Aceasta parere nu este, de altminteri, decat o prejudecata traditionala. Ea este pretutindeni presupusa in mod tacit, fara constienta faptului ca o alta este cel putin la fel de acceptabila si ca temeiurile valabilitatii uneia sau alteia trebuie totusi cumpanite.Imaginati-va o  data in locul aceste pareri urmatoarele: exista numai un singur continut de ganduri, iar gandirea noastra individuala nu este altceva decat o activitate prelucratoare a sinelui noastru, a personalitaii noastre individuale in centrul de ganduri al lumii.”

E o carte interesanta, insa intr-adevar destul de „tehnica” dupa parerea mea. Am sa mai caut si altceva de acest autor.

Spor la citit!

Gasiti aceasta carte aici:

teoria-cunoasterii-in-conceptia-goetheana_1_fullsize

Teoria cunoasterii in conceptia goetheana despre lume de Rudolf Steiner

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *