Cand am aflat povestea lui Jim Kwik am fost foarte impresionata. Dintr-un copil cu mari dificultati de invatare si retinere a informatiei la unul dintre cei mai buni traineri de memorare si citire rapida. Daca, avand un astfel de inceput poti reusi prin antrenament si dedicare sa ajungi la astfel de performante atunci, este adevarat ca doar cerul este limita.
Si pentru ca una dintre cele mai importante activitati pe care le putem face este sa ne antrenam creierul, va propun in continuare cateva idei, pentru a spori si imbunatati activitatea acestuia.
- in fiecare zi pastreaza o ora de tacere (sau redu la maxim activitatea de a vorbi). Nu vorbi cu nimeni sau daca se poate atunci ofera raspunsuri monosilabice. De exemplu, Mahatma Ghandi avea obiceiul de a nu vorbi toata ziua de luni. Pastra mauna (juramantul tacerii). Initial a luat aceasta decizie pentru a rezolva corespondenta si apoi observand beneficiile acestui fapt a decis sa pastreze tacerea pentru o zi intreaga viata.
- pentru o jumatate de ora, in fiecare zi, gandeste-e doar la un singur lucru. Si pentru ca este un exercitiu foarte dificil, datorita tendintei mintii noastre de a sari de la o idee la alta ca o maimutica pe ramurile unui copac, incepe cu 1-5 minute. In practica yoga, un astfel de exercitiu poarta numele de Trataka. Are multiple avantaje iar cei care-l practica se pot bucura printre altele de o vedere mai buna sau de o concentrare mentala puternica. Poti incepe sa privesti timp de cateva minute flacara unei lumanari iar atentia ta sa fie indreptata doar asupra ei. De fiecare data cand mintea se indreapta catre alte ganduri o aduci inapoi la flacara lumanarii. Din nou si din nou..
- creeaza-ti un plan al activitatilor zilnice pe care sa il indeplinesti. Fii atent, ca printre sarcinile zilei sa fie 5 activitati menite sa te faca un OM mai bun sau sa te sustina in realizarea scopurilor tale. Mi-a placut mult exemplul oferit de Lorand Soares Szasz. De multe ori ne spunem ca nu gasim timp pentru visele sau scopurile noastre. Dar cum ar fi daca am decide care sunt acele 5 actiuni, de exemplu, care facute zilnic sa ne duca unde vrem sa ajungem. Si pentru acest lucru ne invita sa ne imaginam daca scopul ar fi sa taiem un copac din curtea casei, doar ca nu avem cateva ore libere pentru aceasta. Atunci cum ar fi, ca in fiecare zi inainte sa plecam la birou sa dam 5 lovituri cu toporul? Oare nu ar fi doar o chestiune de timp pana cand va cadea copacul …pana cand ne vom indeplini scopul …? Desigur!
Sunt exercitii simple in fond si tocmai in acest lucru consta frumusetea si eficienta lor. Fie sa le punem in practica cu usurinta pentru a avea o minte puternica si antrenata!
Cu drag si daruire,
Miky Doican